• español
    • English
    • français
    • português (Brasil)
  • English 
    • español
    • English
    • français
    • português (Brasil)
  • Login
Universidad de Los Andes

  • Home
  • Colleges and schools
  • Research Units
  • Researchers
  • Electronic Journals
  • Postgrados
  • Events
View Item 
  •   SaberULA Institutional Repository of the Universidad de Los Andes, Mérida - Venezuela: Home
  • Facultades
  • Facultad de Ciencias
  • Unidades de Investigación de la Facultad de Ciencias
  • Laboratorios de Investigación
  • Laboratorio de Espectroscopía Molecular
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • View Item
  •   SaberULA Institutional Repository of the Universidad de Los Andes, Mérida - Venezuela: Home
  • Facultades
  • Facultad de Ciencias
  • Unidades de Investigación de la Facultad de Ciencias
  • Laboratorios de Investigación
  • Laboratorio de Espectroscopía Molecular
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Classification of Venezuelan spirituous beverages by means of discriminant analysis and artificial neural networks based on their Zn, Cu and Fe concentrations

Thumbnail
View/Open
classification-venezuelan.pdf (247.3Kb)
resumen.htm (1.998Kb)
Date
2006-01-26
Author
Hernández C., Edwin A.
Ávila G., Rita M.
Capote, Tarcisio
Rivas E., Francklin I.
Pérez M., Anna G.
Metadata
Show full item record
Compartir por...
| | |
Abstract
Classification of Venezuelan spirituous beverages by means of discriminant analysis and artificial neural networks based on their Zn, Cu and Fe concentrations (Hernández C., Edwin A.; Ávila G., Rita M.; Capote, Tarcisio; Rivas E., Francklin I.; Pérez M., Anna G.) Abstract Copper, zinc and iron concentrations were determined in ''aguardiente de Cocuy de Penca'' (Cocuy de Penca firewater), a spirituous beverage very popular in the North-Western region of Venezuela, by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). These elements were selected for their presence can be traced to the (illegal) manufacturing process of the aforementioned beverages. Linear and quadratic discriminant analysis (QDA), and artificial neural networks (ANNs) trained with the backpropagation algorithm were employed for estimating if such beverages can be distinguished based on the concentrations of these elements in the final product, and whether it is possible to assess the geographic location of the manufacturers (Lara or Falco´n states) and the presence or absence of sugar in the end product. A linear discriminant analysis (LDA) performed poorly, overall estimation and prediction rates being 51.7% and 50.0%, respectively. A QDA showed a slightly better overall performance, yet unsatisfactory (estimation: 79.2%, prediction: 72.5%). Various ANNs, comprising a linear function (L) in the input layer, a sigmoid function (S) in the hidden layer(s) and a hyperbolic tangent function (T) in the output layer, were evaluated. Of the networks studied, the (3L:5S:7S:4T) gave the highest estimation (overall: 96.5%) and prediction rates (overall: 97.0%), demonstrating the superb performance of ANNs for classification purposes. Artículo publicado en: Talanta 60 (2003) 1259-1267
URI
http://www.saber.ula.ve/handle/123456789/16367
Collections
  • Articulos, Pre-prints (Facultad de Ciencias Económicas y Sociales)
  • Articulos, Pre-prints (Facultad de Ciencias)
  • Articulos, Pre-prints (Instituto de Estadística Aplicada y Computación (IEAC))
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • Artículos, Pre-prints (Facultad de Ingeniería)
Información Adicional
Correo Electrónicoehernandez@ucla.edu.ve
ritaavila@ucla.edu.ve
rivas@ula.ve
gabipm@ula.ve
EditorSABER ULA

Univesidad de Los Andes

  • Rectorado
  • Vicerectorado Académico
  • Vicerectorado Administrativo
  • Secretaría

Document navigation

  • Por Fecha de Publicación
  • Por Autores
  • Por Títulos
  • Por Palabras Clave

Frequent questions

  • ¿Cómo publicar?
  • ¿Cómo enviar o actualizar información?
  • ¿Cuál es la Licencia de Depósito de documentos en SaberULA?
  • ¿Qué es un Repositorio Institucional (RI)?
  • ¿Cómo obtengo RSS por tipo de documentos?

Locate us

  • emailsaber@ula.ve
  • +58-0274-240.23.43
  • Mérida - Venezuela

Follow us

facebook  twitter   

Contact Us | Send Feedback

Licencia Creative Commons Todos los documentos publicados en este repositorio se distribuyen bajo una
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Venezuela .

SaberULA Repositorio Institucional de la Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela 2018.

DSpaceDSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace.
Theme by  Atmire NV

 

 

Browse

All of Saber-ULACommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Univesidad de Los Andes

  • Rectorado
  • Vicerectorado Académico
  • Vicerectorado Administrativo
  • Secretaría

Document navigation

  • Por Fecha de Publicación
  • Por Autores
  • Por Títulos
  • Por Palabras Clave

Frequent questions

  • ¿Cómo publicar?
  • ¿Cómo enviar o actualizar información?
  • ¿Cuál es la Licencia de Depósito de documentos en SaberULA?
  • ¿Qué es un Repositorio Institucional (RI)?
  • ¿Cómo obtengo RSS por tipo de documentos?

Locate us

  • emailsaber@ula.ve
  • +58-0274-240.23.43
  • Mérida - Venezuela

Follow us

facebook  twitter   

Contact Us | Send Feedback

Licencia Creative Commons Todos los documentos publicados en este repositorio se distribuyen bajo una
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Venezuela .

SaberULA Repositorio Institucional de la Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela 2018.

DSpaceDSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace.
Theme by  Atmire NV