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dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ve/es_VE
dc.contributor.authorSánchez–Quinche, Angel Roberto
dc.contributor.authorIbáñez–Loja, Adriana Mishel
dc.contributor.authorDean–Gutiérrez, Dervin Bartolo
dc.date.accessioned2024-02-23T04:26:09Z
dc.date.available2024-02-23T04:26:09Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.issn0798-2259
dc.identifier.urihttp://www.saber.ula.ve/handle/123456789/50205
dc.description.abstractThis research was carried out at the Santa Inés Farm of the Faculty of Agricultural Sciences of the Universidad Técnica de Machala, El Oro Province, Ecuador. The aim was to evaluate the effect of Plectranthus amboinicus, commonly called oreganon, on the productive and economic parameters of Cobb 500 broilers. For the well–being of the birds, the management established for open house systems in the area was used. A Completely randomized design was applied, where 6 treatments were used, each with 4 Experimental Units of 10 birds, for a total of 240 chickens evaluated. The treatments arrangement was: T1 or control which was based on a commercial type basal diet, while, to the balanced diets of treatments T2, T3, T4 and T5, the dehydrated– ground leaf of P. amboinicus was added at 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00%, respectively, in replacement of the Growth Promoter Antibiotic (GPA); the T6 or blank, which did not contain GPA and dehydrated P. amboinicus in the balanced mixture. The variables evaluated were live weight gain (LWG), feed consumption (FC), accumulated water consumption (AWC), feed conversion ratio (FCR), mortality (M), productive efficiency factor (PEF), kg of standing meat per m2, economic expenses and cost per kg of standing meat. For all the variables, an ANOVA was used, previous assumptions of normality and homogeneity, and to discriminate between the means, Tukey's honest significant difference (HSD) procedure was used, with a confidence level of 95%. All data were analyzed using the PROC GLM (General Linear Model) procedure of the SAS statistical package. The results showed that oreganón could works as a replacement alternative to the GPA in broilers, without harming the productive and economic parameters.es_VE
dc.language.isoeses_VE
dc.publisherSaberULAes_VE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_VE
dc.subjectPollos de engordees_VE
dc.subjectParámetros productivoses_VE
dc.subjectParámetros económicoses_VE
dc.subjectPlectranthus amboinicuses_VE
dc.titleUse of Plectranthus amboinicus in chickens and its effect on productive and economic parameterses_VE
dc.title.alternativeUso de Plectranthus amboinicus en pollos y su efecto en parámetros productivos y económicoses_VE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_VE
dc.description.abstract1Esta investigación se realizó en la Finca Santa Inés de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Machala, provincia de El Oro, Ecuador. El objetivo fue evaluar el efecto de Plectranthus amboinicus, comúnmente llamado oreganón, sobre los parámetros productivos y económicos de pollos de engorde Cobb 500. Para el bienestar de las aves se utilizó el manejo establecido para sistemas de casa abierta en la zona. Se aplicó un Diseño Completamente al Azar, donde se utilizaron 6 tratamientos, cada uno con 4 Unidades Experimentales de 10 aves, para un total de 240 pollos evaluados. El arreglo de tratamientos fue: T1 o testigo el cual se basó en una dieta basal tipo comercial, mientras que, a las dietas balanceadas de los tratamientos T2, T3, T4 y T5, fue adicionada la hoja deshidratada– molida de P. amboinicus al 0,25; 0,50; 0,75 y 1.00 %, respectivamente, en reemplazo del Antibiótico Promotor de Crecimiento (APC); el T6 o blanco, que no contenía en la mezcla balanceada APC y P. amboinicus deshidratado. Las variables evaluadas fueron: ganancia de peso vivo (GPV), consumo de alimento (CA), consumo de agua acumulado (CAA), índice de conversión alimenticia (ICA), mortalidad (M), factor de eficiencia productiva (FEP), kg de carne en pie por m2, gastos económicos y costo por kg de carne en pie. Para todas las variables se utilizó un ANOVA, previos supuestos de normalidad y homogeneidad, y para discriminar entre las medias se utilizó el procedimiento de diferencia significativa honesta (HSD) de Tukey, con un nivel de confianza del 95 %. Todos los datos fueron analizados utilizando el procedimiento PROC GLM (General Linear Model) del paquete estadístico SAS. Los resultados mostraron que oreganón podría funcionar como una alternativa de reemplazo del APC en pollos de engorde, sin perjudicar los parámetros productivos y económicos.es_VE
dc.description.colacion1-7es_VE
dc.description.emailarsanchez@utmachala.edu.eces_VE
dc.identifier.depositolegalpp199102ZU46
dc.identifier.edepositolegalppi201502ZU4665
dc.identifier.eissn2477-944X
dc.publisher.paisVenezuelaes_VE
dc.subject.institucionUniversidad del Zulia (LUZ)es_VE
dc.subject.institucionUniversidad de Los Andes (ULA)es_VE
dc.subject.keywordsBroilerses_VE
dc.subject.keywordsProductive parameterses_VE
dc.subject.keywordsEconomic parameterses_VE
dc.subject.keywordsPlectranthus amboinicuses_VE
dc.subject.publicacionelectronicaRevista Científica
dc.subject.seccionRevista Científica: Artículoses_VE
dc.subject.thematiccategoryMedio Ambientees_VE
dc.subject.tipoRevistases_VE
dc.type.mediaTextoes_VE


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